ponedeljek, 9. maj 2016

Na Golico čez Malo Golico

Kar nekaj vprašanj v zvezi z narcisami na Golici sem dobila, pa tudi snežne razmere na njenem vrhu in pobočju so se v minulih dneh hitro spreminjale, zato sem se odločila, da si stanje ogledam od blizu...


Pogled na Golico izpred treh dni,
... po rovtih belina,
... ki pritiče narcisam, na grebenu Karavank pa snežna belina,
... ki hitro kopni. Ta fotografija je včerajšnja
Danes le še nanešen sneg na vrhu in 
... ponekod na severni strani grebena
Južna pobočja so kopna

Seveda najprej ozelenijo pobočja Male Golice in tudi narcise tam najprej razveselijo. Danes je bilo razcvetelih le za vzorec, popkov pa že kar nekaj in tako pobočje počasi spreminja barvo v ono temno zeleno, ki jo bo počasi, vztrajno dan za dnem, preplavljala bela, rojena iz tisočih cvetov ključavnic, kakor domačini imenujejo narcise, dokler je ne bo popolnoma preplavila.

  









Nekaj posameznih pomladnih cvetov je popestrilo današnje poglede, saj je bilo popoldansko vreme neprimerno za obisk Golice; oblačno, zelo vetrovno in tudi hladno. Oblaki so prekrivali vse, kar se lepega vidi na tej sicer čudoviti grebenski poti.









V tem času, ko je moč vsepovsod po Javorniškem Rovtu videti šopke, zaplate in kar planjave narcis celo kar ob cesti, se seveda ne da peljati kar mimo in postanek je obvezen. Belina se zasveti po pobočju navzgor, onstran redkega gozda, ob potoku, v kotanji ali plitki dolinici... Princeske so povsod, le nekaj blišča jim je bilo danes odvzetega, ker jih sončni žarki niso dosegli.

















Sreda, 8/6-2016,

natanko mesec dni je minil od gornje objave in narcise, ki so nas razveseljevale ves ta čas, so se začele poslavljati. Včeraj mi je uspelo še enkrat obiskati pobočja Male golice in nekaj utrinkov bom kar tukaj dodala, da ne delam posebne objave. Pogled na pobeljena pobočja je še vedno fascinanten, od blizu pa se pozna, da so revice postale utrujene...


Mi je poziral le nekaj minut,

... in že ga ni bilo več. Koča pod Golico se je tokrat postavila med drevje
V smeri proti Krvavki,

... in proti vrhu Male Golice


... in nazaj proti vzhodu



1 komentar:

  1. Hvala za lepe slike, še posebno glede na vremenske okoliščine.

    OdgovoriIzbriši