četrtek, 22. november 2012

Bogastvo nad zatrepom doline Tolminke

KO ŠE NISEM NIČ VEDELA
V ZATREPU
IZVIRČKI SE SPREMENIJO V POTOČKE



MLADA TOLMINKA
SAMO KAKŠEN KM OD IZVIRA

Poznojesenska pritlehna megla, ki že več dni povzroča turobno vzdušje in nas, odvisnike od sončeve svetlobe, peha v depresivna stanja, ima le eno šibko točko, da vzamemo pot pod noge in se dvignemo nad njeno debelo plast soncu naproti. V upanju, da na vrhu Lisce, ki je petsto metrov višje od mojega doma, nemara le uzrem kakšen sončni žarek, se zjutraj odpravim tja gor. Razmišljanje je bilo popolnoma zmotno. Debele bale, ki so se valile, spuščale in dvigovale, so bile le še bolj goste. Nazaj grede so mi misli odtavale v čas poletja in na razgledne vrhove in sončne grebene.

Kjer se stikata Krnova skupina in zahodni greben Spodnjih Bohinjskih gora, ki bi jih jaz raje imenovala kar Bohinjsko Tolminske gore, torej natančneje ob njunem vznožju, dokaj nenavadno začenja svojo pot reka Tolminka. Ob mojem prvem obisku konec julija, ki je bil sploh prvi v teh čudovitih koncih, je bilo na levem robu pašne planine kar nekaj izvirčkov, ki so se takoj po rostvu razlili v številne potočke. Kasneje v avgustu, ko sem se vračala na obiske v gore in na planine, ki se dvigajo nad zatrepom doline, so presahnili. Ob tem prvem obisku sem  spričo skoraj navpično padajočih in razbrazdanih ostenij meni neznanih gora, občutila tudi tisto človeško majhnost in nevednost, saj  razen grebena med Mahavščkom in Tolminskim Kukom ter mulatjere, ki se pne proti Prehodcem, nisem poznala nič. Spomini na spoznavanje in odkrivanje tega navdušujoče  lepega koščka gorskega sveta, so danes pregnali meglo in me navdali z veseljem.

Prvi dve turi sta bili spoznavni; s planine Polog z zanimivo žičnico čez strugo Tolminke na planino Na prodih in ob poslušanju šumenja rečice proti  planini Pod Osojnico, tam proti planini Dobrenjščici, nato skoraj vodoravno prečenje do planine Na kalu. Od tod čez Grušnico v slikoviti Čadrg in nazaj na planino Na prodih in na izhodišče. Na nasprotni strani pa mimo izvira Tolminke po markirani mulatjeri na Prehodce in naprej do piramide pod Peski. Tu markirano pot zapustim in se pod melišči,  ki padajo izpod Škofiča napotim proti planini Lašca. Vmes oprezam za možicem, ki me bo naslednjič usmeril proti grebenu med Rdečim robom in Škofičem. Na planini Lašca najdem pot, ki me čez razdrte grape pod Malim Kuntarjem privede do križišča, kjer sem zjutraj zavila proti Prehodcem. Obiščem še lovsko kočo v Vrtičih in se vrnem na izhodišče.

SLEME
MAHAVŠČEK
POD MASELNIKOM IN ŠKOFIČEM SE SKRIVA
JEZERO V LUŽNICI
ŠE POGLED NA JEZERCE S ŠKOFIČA
SPREMLJEVALEC NA POTI Z LAŠCE
OKNO V GREBENU
Naslednji obisk je bil namenjen Mahavčku. Pot do Dobrenjščice je bila že poznana, nadaljevaje do poseke, ki me je  pripeljala do prečne poti je potekalo brez problema, potem pa sem prečila predaleč v desno in se na greben povzpela po grapi, desno od daleč vidnih plošč. Ni bilo možicev in je bilo seveda bolj vznemirljivo in kar precej naporno, bo treba najti še ono pravo varianto. Na grebenu stopim na poznano pot, po njej do vrha Mahvščka, naprej do  prevala Vratca in čez  Za Lepočami na Prehodce in nazaj na planino Polog. Zgodba o Škofiču in Rdečem robu se je odvila nekoliko drugače od načrtovane. Na slednjega sem se povzpela s planine Kuhinja, obenem obiskala še Jezero v Lužnici in Maselnik, nekako ta dan ni bilo dovolj energije še za Škofič... Zato pa se je zgodila ena polnovredna tura nekaj dni za tem. Na Škofič sem se povzpela mimo spominske cerkvice na planini Javorca s planine Polog. Pot vodi mimo planin Črča, Laška seč, Medrje in Sleme, obide Mali in Veliki Stador in nato po že poznani poti na greben, na njem pa levo do vrha Škofiča. Nazaj grede je bil planiran še ovinek na tudi že poznano planino Pretovč, ki pa bo počakal do naslednjič. Bilo je namreč zeloooo vroče in dolgo. Če opisanemu dodam še obisk Mrzlega vrha iz vasi Krn, bo moje naslednje popotovanje po tem delu Krnove skupine  bistveno manj zvedavo, zato pa nič manj privlačno.

POSEBNOST DOSTOPA NA PLANINO NA PRODIH
POVABILO NA PLANINI POLOG




PLANINA NA PRODIH
V TEM DIVJEM OKOLJU POTEKA POT NA PL. LAŠCO
POT NA PREHODCE
IN POT NA  PL. DOBRENJŠCO

PRETOVČ POD MRZLIM VRHOM
JAVORCA
ČRČA
LAŠCA
LAŠKA SEČ
MEDRJE
M. IN V. KUNTAR
NA VRHU ŠKOFIČA
POSEBNEŽ RDEČI ROB
OHRANJENA ČRNA KUHINJA V ČADRGU
NA STADOR JE BOJDA MOŽNO TUDI OD TUKAJ

četrtek, 15. november 2012

Še en Veliki vrh (2060 m), Begunjščica

Begunjščica spada med tiste gore, na katere je speljanih veliko poti z vseh strani neba, mnogokatera pa ima tudi več izpeljank. Ker nas v življenju večno priganja, in tudi preganja čas, se prav lahko zgodi, da s katero od teh potk predolgo odlašamo. Danes sem kar dve takšni združila v eno lepo krožno turo. Začela se je malo nad Tinčkovo kočo, in sicer v mokrem in megli, ki je s svojim trdovratnim zajedanjem na preizkušnjo postavila gorniška oblačila, narejena iz sodobnih materialov. Komaj, komaj so ji bili kos, a kljub temu so mi šli višinci hitro od nog, saj pot poteka po zelo strmem žlebu in sem hitro napredovala. Na grebenu se strmina unese, ne pa tudi megla. Želja uzreti modro nebo in občutiti sončno toploto, ter bojazen, da se to ne bo zgodilo, naraščata premosorazmerno.











Pred zaprtim Roblekovim domom domačin, ki se ravno vpisuje v knjigo, suvereno izjavi, da v takem vremenu se pa že ne gre na vrh. Seveda, ne ve, da prevozim skoraj dvesto km do izhodišča in da zaradi bedne megle ne morem sredi dneva kar odnehati ... Potrebnih je bilo še slabih dvesto višinskih metrov  in potuhnjena ogaba je bila premagana.

Obstanem. S pogledi objemam, zgodilo se je tako nenadno, da komaj dojamem,




... seveda jih še malo približam; najprej Očaka in njegovo carstvo, potem pa še razkošje med dvema Špicama. Veličastno.





Do grebena, da pokukam na osojno stran, me loči le nekaj minut hoje. Pozdravim mično sosedo in postavnega soseda.




Na vrhu pa le občuduješ, okrog in okrog, ne enkrat, znova in znova.











Sestopim po soncu, megla se mi dobesedno odmika pod nogami, pri koči jo spet ulovim.







Do Poljške planine me spet občasno zagrne, ko jo naposled sonce dokončno porazi. Šum Završnice mi naznani bližino izhodišča, po ozki in z jesenskim listjem bogato posuti potki se vračam na začetek.